יתר לחץ דם, היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר באוכלוסיה הבוגרת ופוגעת במעל 20% ממנה. לחץ הדם הוא הלחץ הנוצר על דפנות כלי הדם בעת זרימת הדם בהם, כאשר הלב מתפקד כמשאבה המזרימה את הדם לתוך כלי הדם.
מה משמעות הערכים המציינים את לחץ הדם?
הערך הראשון (הגבוה יותר) הוא לחץ הדם הסיסטולי. זהו הלחץ המירבי הקיים בכל הדם בזמן שהלב מתכווץ ומזרים דם לכל הגוף. הערך השני, הנמוך יותר, הוא לחץ הדם הדיאסטולי. זהו הלחץ הקיים בכלי הדם בעת שהלב "במנוחה" ומתמלא בדם. לחץ הדם נמדד ביחידות של מ"מ כספית.
מהו ערך תקין של לחץ דם?
הערכים האופטימליים הם לחצי דם מתחת ל120/80 ממ"כ. ערכי לחץ דם מעל 140/90 ממ"כ (או מעל 130/80 ממ"כ בחולי סוכרת וכליות) נחשב כיתר לחץ דם. הטווח שביניהם: 120-139 ממ"כ סיסטולי ו/או 80-89 ממ"כ דיאסטולי נקרא : "טרום יתר לחץ דם" ומחייב מעקב ושינוי באורח החיים ולעיתים גם טיפול תרופתי.
מה גורם לעליית לחץ דם?
גורמים רבים כמו: מתח, התרגשות, כעס, מאמץ גופני, שתיית קפה, עישון, כאבים כרוניים מעלים את לחץ הדם לפרק זמן מוגבל שלאחריה הוא חוזר לערכים תקינים. בחולה יתר לחץ דם, ערכי לחץ דמו נותרים מעל הנורמה. גם אורח חיים לא בריא כמו עישון, השמנת יתר, היעדר פעילות גופנית, צריכה מוגזמת של מלח בתזונה מעלה את שכיחות יתר לחץ הדם. מעל 90% מהסיבות לעליית לחץ הדם הינו על רקע תורשתי. במיעוט מקרים ניתן לזהות גורמים שניוניים כמו הצרות של עורקים או הפרשה מוגברת של הורמונים מסוימים.
כיצד מודדים את לחץ הדם?
המדידה נעשית באמצעות מכשיר לחץ דם (ידני או דיגיטלי). חשוב לנוח לפחות 10 דק' לפני המדידה ולא לעשן, לא לשתות קפה או תה 1/2 שעה לפני הבדיקה.
כיצד מאבחנים את יתר לחץ הדם?
האבחנה נקבעת במידה ולאחר סדרה של לפחות שלוש מדידות במועדים שונים מדגימה ממוצעים מעל הנורמה. לעולם אין לקבוע אבחנה של יתר לחץ דם על סמך מדידה אחת בלבד!
מהם הסימפטומים של יתר לחץ דם?
לרוב ללחץ דם גבוה אין סימפטומים. מיעוט מהחולים מתלוננים על כאבי ראש, סחרחורת, חום בפנים או כאבים בצוואר. חשוב לזכור שכאב כשלעצמו גורם לעליית לחץ דם, ולכן אין להתייחס לערכי לחץ דם הנמדדים בזמן כאב.
מדוע חשוב לטפל ביתר לחץ דם?
יתר לחץ דם היא מחלה הפוגעת בדפנות העורקים, גורמת להיצרותם ובכך גורמת לירידה בזרימת הדם לאיברים חיוניים כמו לב, מוח, כליות. עקב כך, החולה עלול עם הזמן לפתח תעוקת חזה, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי (שבץ מוחי) ואי ספיקה של הכליות. גילוי מוקדם וטיפול יעיל ביתר לחץ דם מונע בשיעור גבוה של המקרים את הסיבוכים הללו. גוף האדם לא "מתרגל" ללחץ דם גבוה. להיפך, ככל שמשך הזמן בו לחץ הדם הגבוה ארוך יותר, כך גדל הסיכון לפתח את אותם סיבוכים.
מהו הטיפול ביתר לחץ דם?
הכי חשוב! – שינוי אורח החיים ושמירה על אורח חיים הכולל תזונה דלת מלח, שמירה על משקל גוף תקין ופעילות גופנית סדירה. כמובן, הפסקת עישון מוחלטת וצמצום בשתיית קפה או תה רגיל.
אם לחץ הדם גבוה מאוד, או אם שינוי אורח החיים עצמו לא מספיק, או אם יש כבר סימני פגיעה בלב, מוח, כליות או כלי הדם, יש מקום להתחיל טיפול תרופתי.
לדוגמא
- ירידה של 10 ק"ג במשקל מפחיתה ל.ד סיסטולי ב-10 ממ"כ.
- תזונה "ים תיכונית" עשירה בירקות ופירות, מוצרי חלב ובשר דלי שומן (דגים בעיקר) מפחיתה ל.ד. ב-8 ממ"כ.
- פעילות גופנית אירובית (הליכה, ריצה, רכיבה על אופנים, שתיה) מפחיתה ל.ד ב-10 ממ"כ.
- הפסקת עישון דרך השתתפות בסדנאות גמילה מונעת התקדמות התהליך הטרשתי בעורקים.
מהו הטיפול התרופתי ביתר לחץ דם?
- הגישה המקובלת כיום היא לשלב שתי תרופות ומעלה במינונים נמוכים על מנת לאזן טוב יותר את לחץ הדם. לכן, נטילה של 2-3 תרופות אין פירושה שלחץ הדם גבוה או "קשה" יותר, אלא שתוכנית הטיפול יעילה יותר.
- יש להקפיד על נטילה סדירה, יומיומית של התרופות בשעות שהומלץ! הסיבה הכי שכיחה לחוסר איזון יתר לחץ הדם היא נטילה לא סדירה ולא קבועה של התרופות!
- יש קבוצות שונות של תרופות וכל קבוצה משפיעה על מנגנון אחר בגוף. רופא המשפחה יודע להתאים לכל מטופל את שילוב התרופות היעיל והטוב ביותר עבורו.
- טיפול תרופתי טיפול תרופתי אינו מרפא את יתר לחץ הדם. לכן, רוב רובם של החולים שהחלו טיפול תרופתי, יאלצו לקחת תרופות יום יום בקביעות לכל אורח חייהם!
- כל חולה יתר לחץ דם נזקק לבדיקות מעקב שגרתיות כולל בדיקות שתן, דם, בדיקות לב, עיניים לפחות אחת לשנה או בהתאם לשיקול דעתו של הרופא.
מהן תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי?
לעיתים, עלולות להתפתח תופעות לוואי עקב הטיפול התרופתי כמו: עייפות, חולשה, ישנוניות, חולשת שרירים, שיעול, נפיחות ברגליים ואפילו פגיעה בתפקוד המיני אצל גברים. חשוב לדווח על תופעות אלו לרופא על מנת שיוכל לשנות ולהתאים מחדש את שילובי התרופות.
לסיכום
- יתר לחץ דם היא מחלה הניתנת לטיפול.
- חשוב לאבחן את המחלה מוקדם ככל האפשר.
- אורח חיים בריא הוא חלק בלתי נפרד והכרחי בטיפול ביתר לחץ דם.
- חשוב להקפיד על נטילה יומיומית וקבועה של הטיפול התרופתי.
- מעקב תקופתי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה.